Szociogram: előtted a világ

A szociogram, más néven „szociális atom” egy olyan technika, amely vizuálisan is megjelenti társas kapcsolatainkat, családunkat, céljainkat, ezzel lehetővé teszi, hogy jobban megértsük őket, és pozitív változásokat indítsunk el. J. L. Moreno a pszichodráma keretében alkotta meg ezt a módszert, amit később a családállítás önálló egészként kezdett használni.

Szociális atom – ilyen is lehet

Moreno elmélete szerint ez a szociális atom már a születésünkkel létrejön. Ekkor természetesen még csak kevés személyt foglal magába: szülőket, közeli családtagokat. Később egyre többen jelennek meg a családon kívülről, például baráti körből. A szociális atom védőhálóként is funkcionál, az idővel kieső szereplőket az egyén pótolja. A szociális atomban megjelenhetnek olyan kapcsolatok is, amikre jelenleg csupán vágyunk, de éppen azért fontosak, mert ez a vágyakozás valóban része az életünknek, törekszünk egy szakmai szerep vagy egy fontos személy elérésére.

Ez is egy szociális atom.

Lehet csupán rajzolni vagy vagy semleges tárgyakkal, például pénzérmékkel megjeleníteni a környezetünket. Én a magam részéről szeretek látványosabb tárgyakkal, például a fenti képen látható Kinder-figurákkal dolgozni, mert ilyenkor a szereplők kiválasztása is megmutat valami fontosat, és hasznos felismerésekre vezethet. Egy pszichodráma-csoport folyamatában valamikor az első félév után kerül sor a szociális atomok elkészítésére, és ezt követően rengeteget lehet dolgozni velük, a bennük megjelenített kapcsolatokon. Egyéni atomállítás során a résztvevő dönti el, hogy mennyi időt szán arra, hogy a megjelenített kapcsolatokkal, helyzetekkel foglalkozzon.

A szociális atomról sok helyen olvashatsz, olyan oldalakon, amelyek pszichodrámával foglalkoznak, például itt: https://100ujgyulekezet.blog.hu/2012/10/02/drama_40_21_resz_szocialis_atom

Perspectiva Nova Egyesület, Debrecen. Önismeret hatékonyan.