Kérdések és válaszok a pszichodrámárólKezdjük a legelején: egyáltalán mi a pszichodráma? Egy önismereti-csoport módszer. Egy olyan csoportot hozunk létre, amelyben társakat találsz a problémáid megoldásához. A csoportban eljátsszuk, hogy most történnek azok a dolgok, amik régen megtörténtek, vagy megtörténhetnének a jövőben. Ebben a játékban tudunk segíteni, hogy ki-ki megtalálja a saját megoldásait. Szabadságot kapunk arra, hogy kilépjünk a tér és az idő szorításából.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Bemegyünk egy terembe, ott vagyunk tízen, és a két vezető, akik megmondják, hogy a mai alkalommal mivel fogunk foglalkozni? Vagy azt a társaság találja ki? Az elején, amikor még nem ismerik egymást a csoporttagok, akkor gyakran mondjuk meg mi, vezetők, hogy most ez lesz, vagy az lesz. Egyszerűen csak azért, hogy az ismerkedést segítsük. Például azt mondjuk, hogy most megtanuljuk egymás nevét. Később viszont a csoport dönti el, hogy mi fog történni.

Pontosan hogyan kezdődik egy ilyen alkalom? Bejöttünk, leültünk. Azután?
Mindenki elmeséli, mi történt vele az előző alkalom óta, mi foglalkoztatja. Ha már eltelt az első néhány alkalom, akkor van valaki, aki a múltkor hosszabban, saját játékot játszott, meghallgatjuk, hogyan tudta használni a játék megoldásait, változott-e valami az életében. Aztán esetleg játszunk valamilyen bemelegítő játékot…

Konkrét példákat mondj. Mit játszunk? Minden alkalom más és más, ahhoz választunk játékot. Nagyon egyszerű példa: ebéd után vagyunk, mindenki pilledt, akkor játszunk gyorsan egy fogócskát, hogy felébredjen a csoport.

Fogócskázunk? Az szörnyű. Nem szeretek olyan játékokat játszani, amiben nyerni kell. Mert nem az érdekel, hogy nyerjek. Más játékokat szeretek játszani, de ezt nem.
És adott esetben az érdekelne, hogy te például miért nem szereted ezt? Lehet, hogy megnéznéd ezt?

Igen, ez lehetséges, lehet, hogy jó lenne.
Előfordulhat, hogy van egy ilyen játék: mindenki fogócskázik, te nem. Utána eldöntheted, hogy akarsz-e ezzel foglalkozni, vagy nem.

Jó. Mert most az is eszembe jutott, hogy olyanokat kell csinálni, amit nem is szeretek?
Mindig mondhatod, hogy valamihez nincs kedved. Úgyis úgy működik, hogy ha valamihez csak azért nincs kedved, mert nyűgös, fáradt vagy, azon a csoport ereje átlendít. Ha viszont valamit komolyan nem szeretnél, akkor nem kell megtenned.
Az is érdekes ebben, hogy általában, az életben szeretjük azt csinálni, ami jól megy. Nincs idő és lehetőség arra, hogy sokat tehetetlenkedjünk. Vagy azért nem csinálunk valamit, mert nem szoktuk meg, zavarban lennénk, vagy még régen úgy éreztük, hogy ez nekünk nem megy. Tulajdonképpen nem bánnánk, ha néhány ilyen dolgot igenis tudnánk csinálni, de nem megy. Arra is jó a pszichodráma, hogy az ilyen készségeinket fejlesszük.

Visszatérve a bemelegítő gyakorlatokra, azt hiszem, hogy könnyebb elképzelni, ha úgy gondolsz rá, mint egy kötetlen társasági estére, ahol egy idő elteltével olyan program alakul ki, ami a csoport hangulatának megfelel. Lehet, hogy táncolni van kedvük, vagy komoly beszélgetéshez. Ilyen a pszichodráma is: amilyen játékot kitalálunk, az alkalmazkodik ahhoz, amilyen légkör, téma kialakul a csoportban. A vezetők csak lehetséges játékokkal készülnek. És az is lehet, hogy mindenféle játék nélkül van valaki a csoportban, aki örül annak, hogy most nincs egyedül a problémájával. Mondjuk, tegnap összeveszett a barátjával, és nem látja igazán, hogy miért lett abból az apróságból veszekedés, de ha ő meg tudná nézni ezt úgy, hogy eljátssza nemcsak a saját, hanem a barátja szerepét is, és több nézőpontból átéli ezt a veszekedést, egy csomó minden eszébe jut.

Az eljátszás azt jelenti, hogy félretoljátok a székeket, feláll ez a csoporttag, és kezdjük?
Igen, de nem teljesen. Feláll ő is, és az a vezető, aki az ő játékát segíteni fogja, és elkezdenek sétálni a teremben. Együtt találják meg azt a jelenet, ami fontos ebben a problémában, amit érdemes újrajátszani.

Mennyi ideig tart egy-egy alkalom?
Egy pszichodráma-óra 45 perc. A mi csoportjaink általában 8 órát töltenek együtt, 3-5 hetente. Az időtartamtól nem kell megijedni: ez alatt hozhatod ide a problémáidat, nem egy tanfolyam, amin túl kell lenni.

Van értelme baráttal, ismerőssel elmenni?
Nincs, ez egyértelműen rossz. Fontos, hogy ami a csoporton belül történik, arról mások nem tudhatnak. Ez kell ahhoz, hogy mindenki őszinte lehessen. Egy kapcsolatban valahogyan ismerjük egymást, nem biztos, hogy akarom, hogy az a barát vagy kolléga másképp ismerjen.