Playback színház

A Per Pillanat Playback Társulatról, az aktuális előadásokról itt https://perspectiva.hu/per-pillanat-playback-tarsulat/ olvashatsz.

A playback színház olyan rögtönző színházi forma, amely során a közönség tagjai történeteket osztanak meg egymással, hogy megnézzék, ahogy azt ott helyben a színészek visszajátsszák. A műfaj mára világszerte elterjedt, nemcsak szórakoztatásra, de oktatásra is használják. Magyarországon a kilencvenes évek elején alakult meg az első társulat, a Rögtönzések Színháza. Először csak Moreno emlékét akarták megidézni, egyetlen alkalommal. Tízéves, majd húszéves jubileumi előadásig jutottak, mára országszerte több játszó csoport működik.

A debreceni Per Pillanat Playback Társulat

Moreno, akit megidéztek az első előadással, román származású pszichiáter, Bécsben tanult a századelőn, ahol – egész pontosan 1921-ben – kitalálta a kísérleti színházat. Ez úgy működött, hogy az aktuális újsághíreket, eseményeket játszották el a résztvevők. Ha a Moreno-sztori bővebben érdekel, kattints: https://perspectiva.hu/?page_id=99

A rögtönző színház egy ideig szünetelt, majd Jonathan Fox (Moreno özvegyének biztatására, aki maga is nagyszerű pszichodráma vezető volt)1975-ben az Egyesült Államokban alapította meg az első, mai értelemben vett playback-színházi csoportot.

A Per Pillanat Playback Társulat előadás közben

Foxra is hatott a pszichodráma, főleg az ihlette meg, ahogyan e módszer képes az egyénre és a csoportra egyszerre figyelni, és megszüntetni a társadalomban egyébként megszokott hierarchiát. Hasonlóságnak tartja, hogy mindkét módszer mély érzelmeket hív elő, kreatív és katartikus. Azonban a playback műfaj nem nevezi magát terápiás hatásúnak, noha előidéz konstruktív változásokat. Kevésbé épül a szavakra, nem keres megoldásokat sem, csak újabb és újabb történeteket. A mesélő maga kívülről nézi, ahogy mondanivalója megelevenedik, és ez lehetővé tesz számára valamelyes távolságtartást. Ugyanakkor a playback-színház is előhív olyan mély felismeréseket, amelyek társas kapcsolataink, társadalmunk pozitív változásaihoz járulnak hozzá.

Cikkünk a playback színházról, az Egyetemi Életben, a Debreceni Egyetem lapjában.

Egyesületünk 2014-2015-ben „Közös történeteink” címmel egy, az előítélek mérséklését célzó projektet valósított meg Debrecenben. A projekt kezdetén azt vizsgáltuk meg, mi magunk hogyan viszonyulunk az előítéletekhez; ezt összekapcsoltuk egy képzéssel, ami alatt playback technikákat tanultunk. A projekt záró szakaszában négy playback előadást tartottunk, ezeken a közönség által mesélt történeteket játszottuk vissza.Tapasztalatainkról záró tanulmány készült, amely az Iskolakultúra folyóiratban jelent meg: http://www.iskolakultura.hu/index.php/iskolakultura/article/view/21761/21551