OH kártya: hatékony fejlesztés

Ha valamilyen kérdésedre már egy ideje keresed a választ, de valahogy mindig elakadsz, akkor ez a te módszered. Az asszociációs vagy OH kártyák 88 képet és 88 szót tartalmaznak, ezekből összesen 7744 kombinációt lehet létrehozni – ennyiféle értelmezés segít neked abban, hogy megtaláld a megoldást bármilyen problémádra.

Lehet, hogy egyszerűen csak arra vagy kíváncsi, hogy jó úton jársz-e, de az is lehet, hogy valamilyen komolyabb probléma vagy konfliktus jelent meg az életedben. Elképzelhető, hogy tanácstalannak érzed magad, de lehetséges az is, hogy látod, mit kellene másképp csinálni, csak valamiért mégsem sikerül megvalósítanod. A YouTube-csatornánkra feltöltött videó végén ki is próbálhatod, hogyan működik.

Az OH kártya Moritz Egetmeyer humanisztikus pszichológus, terapeuta ötlete volt, azzal a céllal fejlesztette, hogy saját kreatív asszociációink révén, játékosan tudjunk rátekinteni saját történetünkre, érzéseinkre, akadályainkra és erőforrásainkra. A gyakorlatot végzők biztonságos és elfogadó térben tudják mindezt megtenni. A kártya neve az „oh, aha” felkiáltásból ered, ami mind a 27 nyelven, amelyeken használják a kártyákat, ugyanazt jelenti: a felismerés, ráismerés, az úgynevezett „aha-élmény” szava. Ezt már egyetlen alkalom során is átélheted (én az első kártyahasználatom után alig tudtam elaludni a sok élménytől, érzéstől és gondolattól), ugyanakkor az is valószínű, hogy ez az első alkalom megmutat egy olyan témát, kérdést, amin érdemes lenne tovább dolgoznod. Ha van kedved a hosszabb munkához, akkor az OH kártya mellett pszichodramatikus technikákat is választhatsz, például a szocigramot (szociális atomot) vagy a pszichodramatikus beszélgetést.