Szociális szakemberek továbbképzése

A Perspectiva Nova Egyesület, együttműködve a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetével és az Összjáték Család és Kapcsolati Műhely Alapítvánnyal képzést indított szociális területen dolgozó szakemberek és önkéntesek részére. A programot a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP 2.2.) pályázata támogatásával valósítottuk meg, 2007-2008. folyamán.

Az egyik csapat tréning közben.

A képzés célja kettős volt: a résztvevők tudjanak az eddiginél is hatékonyabban segíteni a hozzájuk forduló, hátrányos helyzetű embereknek az álláskeresésben, legyen szó kisgyermekes anyákról, gyermeküket egyedül nevelőkről vagy hajléktalanokról. Másfelől tanulják meg megelőzni saját kiégésüket, sajátítsanak olyan technikákat, amelyek segítik az elveszett energiák pótlását. E modul keretében esetmegbeszélésre is sor kerül, szupervíziós jelleggel.

„A segítő személyisége” modulunkat jelenleg is ajánljuk. Részei: csapatépítés, pszichológiai segítségnyújtási, konfliktus- és kríziskezelési ismeretek, a segítő saját személyiségének védelme, fejlesztése, a kiégés (burn out) megelőzése. Ezeket elsősorban csoportos feladatok során sajátítják el a résztvevők. Sor kerülhet ezek mellett esetmegbeszélésre is, amikor mindenki saját segítségnyújtási eseteiben kérhet tanácsot, illetve kereshet a csoport megoldási módokat rá.