Pályázati felhívás

Terveink szerint a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA alkalmából jövőre is lesz irodalmi pályázat. Ezen az oldalon jelenleg a már lejárt, 2022-es felhívás olvasható, de a jövő évre is hasonló kiírás várható. Október 10-e 1992 óta a lelki egészség világnapja. Az önismeret, erősségeink és gyengeségeink feltérképezése segíthet a lelki problémák megelőzésében, azonban önismeretünk fejlesztésének fontossága még mindig nem magától értetődő.

Így nem csoda, ha a különféle mentális zavarok, amilyen például a depresszió, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint minden negyedik embert érint. Ugyanakkor a lelki egészség megőrzése, támogatása „nem divat”, aki segítséget kér, gyakran ma is megbélyegzéssel találkozik.

2021-ben úgy döntöttünk, a magunk eszközeivel mi is teszünk azért, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség megőrzésének, helyreállításának fontosságára. A sok pályamű és az ezekből készült antológia népszerűsége megerősített bennünket abban, hogy a pályázatot idén is érdemes kiírnunk.

Ezekben a hónapokban éppen csak lecsengőben a koronavírus-járvány, és máris újabb szorongást keltő tényezővel nézünk szembe: az országhatár túlsó oldalán háború dúl éppen. Úgy tűnik, évről évre elmondható, hogy óriási szükség lenne rá, hogy tudatosan törekedjük a lelki egészségünk helyreállítására, megóvására, a stresszhelyzetek, krízisek produktív megoldására. Mire lenne szükségünk mindehhez? Kapunk-e segítséget? Vannak-e előítéleteink, félelmeink a lelki egészség és a lelki zavarok kapcsán?

Pályázatunk célja, hogy olyan irodalmi művek szülessenek, amelyek ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Az alkotás maga is egy-egy téma végiggondolására és átérzésre késztet. A befogadó pedig a maga érzéseivel és gondolatival egészíti ki a művet. Ez a párbeszéd sok értékes ötletet, nézőpontot megjeleníthet, önismeretünket és empátiánkat is fejlesztheti. Ezért alkotásra hívunk a lelki egészség témájában.

Pályázati témajavaslatok:

Lelki jól-lét és stabilitás a mindennapokban

Lelki egészség megőrzése, helyreállítása a krízisekben

Lelki egészség és alkotás kapcsolata

A témák a legtágabb módon értelmezhetőek, illetve más, a lelki egészséggel kapcsolatos témák is megjeleníthetők, a legfontosabb szempont, hogy a létrehozott alkotás valóban művészi értéket képviseljen.

Médiapartnerünk a pályázat népszerűsítésében a PályázatMenedzser: https://palyazatmenedzser.hu/

Pályázhat minden, a 18. évét betöltött magánszemély. A pályázat vers, illetve novella kategóriában indul, egy pályázat egy művet tartalmazhat. a terjedelmi korlát a prózai művek esetében 12 000 karakter (6 oldal). A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak bekerülnek a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA alkalmából megjelenő antológiánkba. (E-book formátumban, és kellő számú és minőségű pályamű esetén papíralapon is megjelenik.)

Nevezési díj 3000 Ft / pályamű (egy szerző több művet is beküldhet).

A nevezési díjat a Perspectiva Nova Egyesület 10103434-71457500-01005003 számlájára kérjük utalni, a közleményben szerepeljen a szerző neve.

A műveket Word formátumban kérjük. Az írásmű címe előtt szerepeljen a szerző neve. A fájl neve egyezzen meg a mű címével.

A kötetbe bekerülő szerzők a digitális antológiát megkapják ajándékba.

Előző pályázatunk antológiája Életünk szövete címmel itt letölthető: https://drive.google.com/file/d/16XJfiJnNfWKXPvuCorWXy54J0Q1OOlBi/view?usp=sharing