Pályázati felhívás

Egyesületünk „Alattad a föld, fölötted az ég” címmel, a KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP alkalmából irodalmi pályázatot hirdet. Az ember mára meghódította a természetet, sok tekintetben kizsákmányolta, felhasználta erőforrásait. De egyre inkább érezzük: a valódi kérdés, hogy urai vagyunk a természetnek vagy csupán a részei? A Föld meglenne az emberiség nélkül – és az ember a földi élővilág nélkül?

Ember és természet – az egyik pályázati téma

Június 5-e az első, környezetvédelmi témájú ENSZ világkonferencia kezdő napján, 49 évvel ezelőtt lett hivatalos világnap. A Stockholmban, 1972-ben tartott tanácskozás címe „Ember és bioszféra” volt. Az akkor még szokatlan fogalmak, mint globális felmelegedés, klímaváltozás, vagy a valamivel később köztudatba kerülő biodiverzitás, mára a mindennapok részévé váltak. Aktuálisan a kutatók többek között arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátás mellett növekedni fog a paraziták elterjedtsége: néhányuk akár megkétszereződhet 2070-re számos északi és hegyi területen. Közvetlen veszélyt jelentenek ennek kapcsán az állatról emberre terjedő betegségek, amilyen a koronavírus is.

Életünket lassan egy éve a koronavírus-járvány határozza meg. A Covid-19 megjelenése ugyan nem köthető a klímaváltozáshoz, a globalizációhoz annál inkább. És kettős hatással van a környezeti változásokra: egyfelől, a csökkenő termelés és fogyasztás következtében tisztább lett a levegő, valamivel kevesebb szénhidrogént használtunk fel; másfelől a védekezés szempontjai háttérbe szorítják például a műanyag-felhasználás csökkentésének folyamatát. És persze csak találgatjuk, milyen lesz az életünk a járvány után: kevesebbet utazunk, többet dolgozunk home office-ban? Ha igen, akkor ennek milyen hatásai lehetnek? Vagy ellenkezőleg, minden és mindenki igyekszik mielőbb visszaállni a régi kerékvágásba?

A pályázat célja, hogy olyan irodalmi művek szülessenek, amelyek ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Az öntudat, az irodalom, a művészeti alkotás kizárólag az ember sajátossága. Képes lehet-e ez a tulajdonságunk segíteni, hogy jobban alkalmazkodjunk a bolygónk, a környezetünk igényeihez? Hogy jobban megküzdjünk a nehézségekkel, amilyen például a jelenlegi járványhelyzet?

Pályázati témajavaslatok:

Ember és természet összhangja

Belső egyensúly megőrzése nehéz élethelyzetekben

Természet és alkotás kapcsolata

A témák a legtágabb módon értelmezhetőek, a legfontosabb szempont, hogy a létrehozott alkotás valóban művészi értéket képviseljen.

Természet és alkotás

Pályázhat minden, a 18. évét betöltött magánszemély. A pályázat vers, illetve novella kategóriában indul, egy pályázat egy művet tartalmazhat. a terjedelmi korlát a prózai művek esetében 12 000 karakter (6 oldal). A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak bekerülnek a KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP alkalmából megjelenő antológiánkba. (E-book formátumban, és kellő számú és minőségű pályamű esetén papíralapon is megjelenik.)

Nevezési díj 3000 Ft / pályamű; 5000 Ft / két pályamű (egy szerző több művet is beküldhet). A műveket Word formátumban kérjük. Az írásmű címe előtt szerepeljen a szerző neve. A fájl neve egyezzen meg a mű címével. A művek mellett kérjük csatolni az alábbi nyilatkozatot kitöltve, aláírva. A pályázatokat a perspectivaegyesulet@gmail.com e-mail címre várjuk.

A kötetbe bekerülő szerzők az antológiát megkapják ajándékba.

A nevezés határideje: 2021. április 9.