Pályázati felhívás

„Mindenki másképp egyforma” címmel, a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA alkalmából egyesületünk meghirdeti immár hagyományos irodalmi pályázatát. Október 10-e 1992 óta a lelki egészség világnapja. Az önismeret, erősségeink és gyengeségeink feltérképezése segíthet a lelki problémák megelőzésében.

Ha tudjuk, milyenek vagyunk, mire van igényünk, akkor ennek mentén tudunk döntéseket hozni, számunkra biztonságos helyzeteket keresni, az energiánkat leszívó, megterhelő szituációkat pedig minél kevesebbszer vállalhatjuk. Önismeretünk fejlesztésének fontossága sajnos még mindig nem magától értetődő. Így nem csoda, ha a különféle mentális zavarok, amilyen például a depresszió, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint minden negyedik embert érintenek. Ugyanakkor a lelki egészség megőrzése, támogatása „nem divat”, aki segítséget kér, gyakran ma is megbélyegzéssel találkozik. 2021-ben úgy döntöttünk, a magunk eszközeivel mi is teszünk azért, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség megőrzésének, helyreállításának fontosságára. A sok pályamű és az ezekből készült antológiák népszerűsége megerősített bennünket abban, hogy a pályázatot érdemes rendszeresen kiírnunk.

Ebben az évben, úgy tűnik, megszokottá válik már a folyamatos válság: Covid-járvány, háború, száguldó infláció.  Lassan a rendkívüli lesz az „új normális”. Tudunk-e ebben a helyzetben tervezni, fejlődni? Bízunk-e önmagunkban, a körülöttünk élő emberekben? Vagy visszavonulunk az agyunk-szívünk mélyére, és egyszerűen csak várjuk a válságok végét?  A lelki egészségünk megóvása, helyreállítása változatlanul nagyon fontosnak tűnik. Megtaláljuk-e azokat a személyeket, tereket, amelyek segíthetnek ebben? Vannak-e sikeres megküzdési stratégiánk? Vágyunk-e mi is a divatszóvá vált rezilienciára, a rugalmas megbirkózás képességére?

Pályázatunk célja, hogy olyan irodalmi művek szülessenek, amelyek ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Az alkotás maga is egy-egy téma végiggondolására és átérzésre késztet. A befogadó pedig a maga érzéseivel és gondolatival egészíti ki a művet. Ez a párbeszéd sok értékes ötletet, nézőpontot megjeleníthet, önismeretünket és empátiánkat is fejlesztheti. Ezért alkotásra hívunk a lelki egészség témájában.

Pályázati témajavaslatok:

Lelki jól-lét és stabilitás a mindennapokban

Lelki egészség megőrzése, helyreállítása a krízisekben

Lelki egészség és alkotás kapcsolata

A témák a legtágabb módon értelmezhetőek, illetve más, a lelki egészséggel kapcsolatos témák is megjeleníthetők, a legfontosabb szempont, hogy a létrehozott alkotás valóban művészi értéket képviseljen.

Médiapartnerünk a pályázat népszerűsítésében a PályázatMenedzser: https://palyazatmenedzser.hu/

Pályázhat minden, a 18. évét betöltött magánszemély. Pályázni vers és novella kategóriában lehet, egy pályázat egy művet tartalmazhat. A terjedelmi korlát a prózai művek esetében 12 000 karakter (6 oldal). A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak bekerülnek a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA alkalmából megjelenő antológiánkba. (E-book formátumban, későbbiekben igény esetén papíralapon is megjelenik.)

Nevezési díj 3000 Ft / 1 pályamű; 5000 Ft / 2-3 pályamű.

A nevezési díjat a Perspectiva Nova Egyesület 10403428-50527074-86541008 számlájára kérjük utalni, a közleményben szerepeljen a szerző neve, valamint az, hogy „egyesületi támogatás”.

A műveket Word formátumban kérjük. Az írásmű címe előtt szerepeljen a szerző neve. A fájl neve egyezzen meg a mű címével. (Aki írói néven szeretné a közlést, az mindkettőt legyen szíves feltüntetni: elsőként a megjelentetni szándékozott nevet, az után zárójelben pedig a hivatalos nevet.)

A kötetbe bekerülő szerzők a digitális antológiát megkapják ajándékba.

A nevezés határideje: 2023. június 10.

Nevezni a pályamű(vek) beküldésével lehet, a perspectivaegyesulet@gmail.com e-mail címre.

Előző pályázatunk antológiája Életünk szövete címmel itt letölthető: https://drive.google.com/file/d/16XJfiJnNfWKXPvuCorWXy54J0Q1OOlBi/view?usp=sharing