Pályázati felhívás

Egyesületünk „A pillanat örökléte” címmel, a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA alkalmából irodalmi pályázatot hirdet.

Október 10-e 1992 óta a lelki egészség világnapja. Az önismeret, erősségeink és gyengeségeink feltérképezése segíthet a lelki problémák megelőzésében, azonban önismeretünk fejlesztésének fontossága még mindig nem magától értetődő. Így nem csoda, ha a különféle mentális zavarok, amilyen például a depresszió, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint minden negyedik embert érint. Ugyanakkor a lelki egészség megőrzése, támogatása „nem divat”, aki segítséget kér, gyakran ma is megbélyegzéssel találkozik.

A koronavírus-járvány nemcsak a testi egészségünket veszélyezteti, új mentális kockázati tényező is az életünkben. Rengeteg cikket olvashattunk arról a tavalyi év során, hogy milyen nehézségekkel jár a kapcsolatok beszűkülése, a megszokott napirend felborulása. Mostanra azt is látjuk, hogy az iskolákban, a munkahelyeken nemcsak a kezdeti online átállás, de az idei visszatérés is fokozott stresszel járt. Még nagyobb szükség lenne arra, hogy tudatosan törekedjük a lelki egészségünk helyreállítására, megóvására, a stresszhelyzetek, krízisek produktív megoldására. Mire lenne szükségünk mindehhez? Kapunk-e segítséget? Vannak-e előítéleteink, félelmeink a lelki egészség és a lelki zavarok kapcsán?

Pályázatunk célja, hogy olyan irodalmi művek szülessenek, amelyek ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Az alkotás maga is egy-egy téma végiggondolására és átérzésre késztet. A befogadó pedig a maga érzéseivel és gondolatival egészíti ki a művet. Ez a párbeszéd sok értékes ötletet, nézőpontot megjeleníthet, önismeretünket és empátiánkat is fejlesztheti. Ezért alkotásra hívunk a lelki egészség témájában.

Médiapartnerünk a pályázat népszerűsítésében a PályázatMenedzser: https://palyazatmenedzser.hu/

Pályázati témajavaslatok:

Lelki jól-lét a mindennapokban

Lelki egészség megőrzése nehéz élethelyzetekben

Lelki egészség és alkotás kapcsolata

A témák a legtágabb módon értelmezhetőek, illetve más, a lelki egészséggel kapcsolatos témák is megjeleníthetők, a legfontosabb szempont, hogy a létrehozott alkotás valóban művészi értéket képviseljen.

Pályázhat minden, a 18. évét betöltött magánszemély. A pályázat vers, illetve novella kategóriában indul, egy pályázat egy művet tartalmazhat. a terjedelmi korlát a prózai művek esetében 12 000 karakter (6 oldal). A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak bekerülnek a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA alkalmából megjelenő antológiánkba. (E-book formátumban, és kellő számú és minőségű pályamű esetén papíralapon is megjelenik.)

Nevezési díj 3000 Ft / pályamű; 5000 Ft / két pályamű (egy szerző több művet is beküldhet). A műveket Word formátumban kérjük. Az írásmű címe előtt szerepeljen a szerző neve. A fájl neve egyezzen meg a mű címével. A művek mellett kérjük csatolni az alábbi nyilatkozatot kitöltve, aláírva. A pályázatokat a perspectivaegyesulet@gmail.com e-mail címre várjuk.

A kötetbe bekerülő szerzők az antológiát megkapják ajándékba.

A nevezés határideje: 2021. augusztus 26.

Előző pályázatunk antológiája Léleg-zet címmel itt letölthető: https://perspectiva.hu/lelekzet/